Medisch Pedicure Praktijk Manuela HeterenMedisch Pedicure Praktijk Manuela HeterenMedisch Pedicure Praktijk Manuela Heteren

Medisch 

   Pedicure 

     Praktijk 

       Manuela

€ 25,00 plaatsen van 1 nagelbeugel

€ 37,50 plaatsen van 2 nagelbeugels

Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Ik geef u tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien, en leg uit wat de pedicure voor u kan doen, om snel van de pijn te worden verlost.


Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd - te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.


Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Teennagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

In veel gevallen speelt meer dan één van de genoemde factoren een rol.


Behandeling

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder heeft zij diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.


Voorkomen van Ingroeiende nagels

- Je nagels regelmatig recht af te knippen, en niet te kort en knip geen hoekjes af om ingroeien te voorkomen.

- Knip ze als u net in bad of in de douche bent geweest. Je nagels hebben dan een hoger vochtgehalte waardoor ze makkelijker te knippen zijn.

- Knip ze niet te kort en bijt of scheur ze niet af.

- Draag schoenen met voldoende ruimte aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.

- Vermijd te strakke sokken

- Transpirerende voeten maken de huid week, waardoor de nagel eerder kan ingroeien.

- Ga niet peuteren met een voorwerp in een ingroeiende nagel

- Heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen.